icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

De historie van "De la Tourbe"

ln 1973 kwam de eerste Tervuerense herder in onze familie, Fabyola van Jaheneku's Hof. In die tijd waren er nog maar heel weinig Tervuerense herders in Nederland, de meeste kwamen uit Frankrijk of België. In Nederland waren in die tijd maar ongeveer 5 fokkers van Tervuerense herders actief, waaronder de heer Jonkman uit Hoogeveen met de kennel "Van Jaheneku's Hof". Daar kwam onze Faby vandaan. Ik kan mij nog herinneren dat dit het F-nest van de heer Jonkman was en dat mijn vader de pup vernoemde naar de toenmalige Belgische koningin. Faby is eigenlijk altijd een beetje de koningin van "de la Tourbe" gebleven, latere honden worden altijd een beetje met haar vergeleken.

In 1975 registreerde mijn vader Evert Everts de kennelnaam "De la Tourbe" bij de Raad van Beheer en fokte mijn vader het eerste nestje pups. Daar zijn een heel aantal nestjes op gevolgd, waar heel succesvolle kampioenshonden uit voort zijn gekomen. Tot 1990 is hij dat blijven doen, maar door omstandigheden is het fokken van Tervuerense herders daarna gestopt. Wel is er altijd een Belg in huis aanwezig geweest en ook op dit moment loopt er bij mijn ouders nog steeds een Tervuerense herder rond. Dat geldt voor ons hele gezin, ook bij mijn beide zussen en broer zijn een of meer Tervuerense herders aanwezig.

Voor mij geldt dat vanaf jonge leeftijd Tervuerense herders aanwezig waren in ons gezin en heb ik mijn hart verknocht aan deze prachtige honden. Door drukke banen van zowel mijzelf als Karin waren we lang niet in de gelegenheid om zelf een hond in huis te nemen. We vinden allebei dat je dat alleen moet doen als je voldoende tijd aan de hond kunt besteden. Zeker een Belg heeft flink wat tijd en aandacht nodig om uit te groeien tot een evenwichtige fijne hond.

In 2015 veranderden de omstandigheden en hebben wij Shirah (Sensi Djaïpur van 't Groenveld) gekregen. Vanaf het begin dat we haar hadden, hebben we met plannen rondgelopen om weer met "De la Tourbe" verder te gaan, maar we hebben eerst afgewacht hoe Shirah zich zou ontwikkelen. Inmiddels is ze volwassen en heeft ze zich ontwikkeld tot een mooie lieve Tervuerense herder.

We hebben nu een nieuwe start gemaakt en hopen dat we weer gezonde, mooie en vooral lieve "De la Tourbe's" op de wereld kunnen brengen, die de mensen waar ze komen te wonen heel veel jaren plezier gaan geven.

 

De la Tourbe

De la Tourbe is frans voor "uit de turf". Mijn vader is afkomstig uit het Drentse veengebied en woont nu in het Friese veengebied. Binnen de fokkerij van Belgische herders werd in de tijd veel met franse honden gewerkt en een Franse naam leek passend voor een Belgische herder kennel. Alle belgische herders die sindsdien binnen onze familie zijn geboren kregen een stamboom met deze kennelnaam achter hun eigen naam en we vinden het heel fijn dat we deze lijn voort kunnen zetten. Leuk detail: mijn vader fokt tegenwoordig paarden en alle jonge paarden worden in het stamboek ingeschreven met "DLT" achter de naam.